Gå til indhold
Trods ønsket om respekt og privatliv oplever mange, især unge, at deres grænser overskrides på grund af uønsket billeddeling på sociale medier. Telenor lancerer nu kampagnen SPURGT? for at øge den digitale tryghed.
Trods ønsket om respekt og privatliv oplever mange, især unge, at deres grænser overskrides på grund af uønsket billeddeling på sociale medier. Telenor lancerer nu kampagnen SPURGT? for at øge den digitale tryghed.

Pressemeddelelse -

Så mange danskere oplever uønsket billeddeling på nettet

Hver anden dansker er blevet fotograferet uden at blive spurgt om lov, og mere end hver tredje har fået delt fotos af dem selv eller deres børn uden samtykke, viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Telenor.

Mere end tre ud af fire danskere vil gerne spørges først, før andre deler billeder eller videoer med dem på sociale medier, oplyser Telenor med afsæt i nye tal.

Ikke desto mindre oplever hver anden, at folk deler fotos af dem uden deres samtykke.

Det viser en ny repræsentativ undersøgelse blandt 1.013 danskere, foretaget af Norstat for Telenor.

Især unge oplever uønsket billeddeling
Her svarer 48 procent af alle, at de en eller flere gange har oplevet, at billeder af dem selv eller deres børn er blevet delt eller sendt, uden at de er blevet spurgt.

Tendensen er mest udbredt blandt de unge fra 15-24 år, hvor 70 procent kan nikke genkendende til denne oplevelse.

Samtidig svarer 35 procent af mændene, 53 procent af kvinderne og over 60 procent af de 15-24-årige ja til, at andre har viderebragt billeder af dem, som de ”helst ikke så var blevet delt eller sendt.”

Knap hver tredje voksne har oplevet uønsket billeddeling af dem selv eller deres børn.

Du viser respekt ved at spørge om lov
Behovet for at få spurgt, før man deler, har fået Telenor, som også står bag skolekampagnen #digitalpænt, til at lancere oplysningskampagnen SPURGT?, der skal øge den digitale tryghed.

Billedtekst: Christian Hoffmann, direktør og ansvarlig for Telenors nye oplysningskampagne om uønsket billeddeling, SPURGT?

- Langt de fleste deler sikkert ikke billeder i ond mening, men kommer til det, fordi de simpelthen ikke får tænkt over, at dem, de tager billeder af, ikke har lyst til at få dem delt. Så med kampagnen vil vi gerne sætte fokus på digitale vaner og få danskerne til at tænke sig lidt mere om og få en dialog med deres venner og familie om det, siger Christian Hoffmann, direktør og ansvarlig for kampagnen hos Telenor.

Det handler ikke kun om nøgenbilleder
Ifølge Christian Hoffmann antager mange, at uønsket billeddeling primært omhandler nøgenbilleder, men også billeder fra mere hverdagsagtige situationer som byturen med veninderne, firmafesten med kollegerne eller børnefødselsdage kan være følsomme.

- For at vise almindelig respekt for andres grænser, og fordi det rent faktisk kan være ulovligt at dele fotos af private situationer, ligger der altid en positiv signalværdi i at spørge om lov, før man deler et foto eller en video. Så undgår man at irritere eller såre andre, siger Christian Hoffmann, Telenor.

Så vil du gerne undgå sure miner, næste gang du får lyst til at poste et billede af dig, vennerne og måske deres børn, så husk at få SPURGT først.


Tre gode råd for at undgå uønsket deling af fotos på sociale medier

  1. Spørg om lov først: Altid få samtykke fra personer på billedet, før du deler det. Det sikrer, at ingen føler sig udstillet eller krænket.
  2. Respekter privatlivets grænser: Undgå at dele billeder, der viser private eller intime øjeblikke, og vær særligt opmærksom på billeder af børn.
  3. Tænk over konsekvenserne: Overvej nøje, om delingen kan skade nogen eller sætte dem i et dårligt lys. Hvis du er i tvivl, så lad være med at dele.
    Kilde: Center for Digital Dannelse

For mere information, kontakt venligst:
Kommunikationspartner hos Telenor, Lasse Gammeljord, mobilnummer: 6050 7799

Related links

Emner

Kategorier


Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Norden og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1000 medarbejdere, har 38 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Kontakt

Cecilie Bruun Iversen

Cecilie Bruun Iversen

Pressekontakt Pressechef 25 600 800

Gode forbindelser via mobil og bredbånd

Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Skandinavien og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1000 medarbejdere, har 38 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Telenor A/S

Frederikskaj 8
2450 København SV
CVR: 19433692