Gå til indhold
Telenor vælger Danmark som testland for ny 5G-teknologi sammen med Nokia

Pressemeddelelse -

Telenor vælger Danmark som testland for ny 5G-teknologi sammen med Nokia

Danmark vil snart få sin første livetest af 5G – det sker i samarbejde med Nokia på Telenors og Telias fælles mobilnetværk. Både Telenor og Telia har tidligere testet på fremtidens mobilteknologi, og med etableringen af den nye livetest bliver de to telekoncerner frontløbere i forhold til 5G her i Danmark.

Vejen til 5G er i fuld gang med at blive lagt. Telenor og Telia, der i 2012 slog deres RAN-netværk sammen og etablerede et fælles netværksselskab, gør det nu muligt for selskabernes kunder at afprøve teknologien live. Etableringen af den nye 5G-test vil begynde i 2. kvartal.

”5G-teknologien åbner med sin høje kapacitet, høje hastigheder og hurtigere svartid for helt nye effektiviserings- og digitaliseringsmuligheder i erhvervslivet og den offentlige sektor til gavn for danskerne – fx inden for sundhedsvæsen, industri og transport. Vi vil bruge testområderne til at blive klogere på de muligheder 5G-teknologien giver, og vi er overbevist om, at 5G sammen med IoT og AI kan være en katalysator for innovation inden for mange sektorer,” siger Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark.

Telia ser også frem til at præsentere kunderne for 5G:

“5G bliver en markant forbedring af Danmarks digitale infrastruktur, og med etableringen af testområderne skaber vi et dynamisk miljø, der vil give os vigtige erfaringer med 5G-teknologien. Telias ambition er at give kunderne mulighed for selv at afprøve og vurdere teknologierne i praksis. Vi ser frem til at omsætte visionerne til virkelighed, og til dialogen med kunderne om de anvendelsesmuligheder, som 5G introducerer,” siger Morten Bentzen, administrerende direktør i Telia Danmark.

I tråd med regeringens 5G-handleplan

Test og lokationer er i øjeblikket ved at blive planlagt sammen med Nokia. Det forventes, at testen starter op i 2. kvartal.

Testene vil ske i Telenor og Telias fælles RAN-netværk i Danmark.

De kommende 5G-tests falder godt i tråd med regeringens nye nationale 5G-handleplan. Planen skal medvirke til at bringe Danmark i front med udrulningen og anvendelsen af 5G og bl.a. skal mulighederne for netdeling undersøges. Udrulningen kommer til at ske på markedsvilkår, hvilket indebærer, at 5G rulles ud, hvor der er behov og efterspørgsel – fx fra kommuner, erhvervsområder som havne og transportcentre, hospitaler eller lignende.

Link til pressemeddelelse fra Telenor Group og Nokia

Pressekontakt:
Alice Klitholm Duch
Pressechef, Telenor Danmark
M: 26 800 600
alkd@telenor.dk

Mads Houe
Pressechef, Telia Danmark
M: 28 27 01 71
Mads.houe@teliacompany.com

Faktaboks om 5G:

  • 5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. 5G kan som netværksteknologi være med til fremadrettet at løfte digitaliseringen af samfundet.
  • 5G giver mulighed for højere båndbredder og mere kapacitet, mere sikkerhed og stabilitet – samt minimal ventetid på overførsel af data (lav latency).
  • 5G-netværket vil bestå af flere netværksstykker (slicing) – det vil sige mulighed for flere forskellige logiske netværk på samme fysiske infrastruktur. Det giver teleoperatørerne mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbygget netværk, som dækker præcis deres behov.

Fakta om Telenors 5G-arbejde:

  • I november 2018 åbnede Telenor Skandinavias første 5G-pilot. Telenor Norge har etableret et 5G-testområde i den norske by Kongsberg i samarbejde med den private og offentlige sektor – her høstes bl.a. 5G-erfaringer med førerløse busser, fjernbehandling og katastrofehåndtering. I andet kvartal vil Telenor rulle flere 5G-piloter ud i Norge i det kommercielle mobilnet.
  • Telenor står i spidsen for EU-udviklingsprojektet 5G-VINNI, der søger at afdække og forstå, hvordan 5G kan understøtte forskellige branchers behov og skabe forståelse både hos 5G-producenterne, mobilselskaberne og brancheforeninger ift. mulighederne med 5G.
  • 3GPP – Telenor er involveret i internationale organer som 3GPP, der er hovedmotoren til standardisering af 5G og udveksling af 5G-erfaringer operatørerne imellem.

Fakta om Telias 5G-arbejde:

  • I Danmark har Telia gennemført en række demonstrationer af 5G baseret på både end-to-end-løsninger og de kommende 5G-standarder, som træder i kraft fra 2020. Med en række 4G-demonstrationer i Telias hovedkvarter i København har blandt andre myndigheder og større erhvervskunder haft mulighed for at få et kig ind i den teknologiske fremtid, der rykker hastigt nærmere
  • I december 2018 åbnede Telia sit første netværk for 5G-test i Norge. Her testes bl.a. Oslos Odeon-biograf, der er verdens første 5G-biograf
  • Telia åbnede i 2018 Sveriges første 5G-netværk på det tekniske universitet KTH i Stockholm. Dette skal lede ud i flere test af 5G i samarbejde med flere industrier
  • I Finland har Telia i september 2018 lanceret et pre-kommercielt 5G-netværk i Helsinki, og målsætningen er at kunne tilbyde de første kommercielle services i 2019.

Emner

Kategorier


Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur. Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Skandinavien og Asien, og på verdensplan hjælper vi 174 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1.400 medarbejdere, har 57 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Kontakt

Cecilie Bruun Iversen

Cecilie Bruun Iversen

Pressekontakt Pressechef 25 600 800

Relateret materiale

Gode forbindelser via mobil og bredbånd

Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Skandinavien og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1000 medarbejdere, har 38 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Telenor A/S
Frederikskaj 8
2450 København SV
CVR: 19433692