Gå til indhold
Telenor kridter banen an til IoT og eSIM

Pressemeddelelse -

Telenor kridter banen an til IoT og eSIM

Vi kommer til at opleve en ren "eksplosion" af IoT-forbundne enheder i de kommende år. Det stiller nogle helt nye krav til netværksteknologier, hvis danskerne skal have sikre og gode brugeroplevelser. Telenor udruller i 2018 to landsdækkende IoT-teknologier, så kunder kan få det optimale udbytte ud af deres IoT-tjenester og produkter på Telenors netværk.

Bag forkortelsen IoT ligger begrebet Internet of Things, der bruges til at forklare en teknologi, hvor fysiske enheder udstyret med små sensorer kan kommunikere med internettet. På den måde kan hverdagsapparater som fx dit køleskab eller din bil bruge internettet til at indsamle viden, der i sidste ende kan forbedre dit produkt i forhold til dine behov.

Overbygningen til M2M

"At fysiske enheder kan kommunikere med hinanden er ikke nyt, det har de sådan set altid kunne via vores netværk, det vi kalder Machine to Machine (forkortes M2M). Et eksempel på en M2M-løsning kan være, at et el-selskab bruger M2M til at deres elmålere kan sende viden om forbrug ind via sms eller 2G data," siger udviklingsdirektør i Telenor, Peter Ditlev Nødbak.

IoT kan betegnes som en overbygning til den allerede eksisterende M2M-løsning. IoT-teknologien har dog en langt bedre rækkevidde med et minimalt strømforbrug, hvilket gør, at enhederne får en længere levetid uden fysisk vedligeholdelse.

Begge IoT-teknologier udrulles landsdækkende i Telenors netværk

Mobilteknologien har to standart IoT-teknologier. Telenor udruller begge teknologier i sit netværk. Fordelen ved at koble sine IoT-enheder op på Telenors netværk er, at Telenor udelukkende benytter de licenserede teknologier. Det betyder, at kunderne er sikret en langt højere sikkerhed og stabil forbindelse, da Telenor monitorerer og tilpasser trafikken i netværket. Begge IoT-teknologier understøttes af 5G:

  • Narrow Band IoT (NB-IoT) - bruges primært til stationær trafik. Fx i en vindmølle, hvor den fortæller, hvor meget strøm vindmøllen producere.
  • LTE-M - er som standard god til enheder i bevægelse fx sporingsudstyr i biler.

"Da teknologierne kan noget forskelligt, har vi valgt at udrulle begge teknologier i Telenors netværk for at sikre, at kunderne får det optimale udbytte ud af deres IoT-tjenester og produkter. Vi får rigtig positive meldinger fra vores radioingeniører, der i øjeblikket tester både funktionaliteten af LTE-M og NB-IOT på forskellige enheder, i samarbejde med vores store erhvervskunder - alt sammen for at sikre, at sikkerheden og kvaliteten er i orden," siger Peter Ditlev Nødbak.

LTE-M testes allerede i selve netværket i dag, og udrulningen af begge teknologier vil ske løbende i 2018 over hele landet.

Med eSIM når vi nye højder

"Det høje fokus på IoT-løsninger vil resultere i nogle teknologiske kvantespring. En af de komponenter, der for alvor vil løfte kundeoplevelserne på både mobiltelefoner og IoT-enhederne, er det indbyggede SIM-kort (eSIM), der kobler enheder og sensorer til internettet, bliver indlejret i din mobiltelefon eller i din IoT-enhed. I de kommende år vil vi se, at flere enheder og mobiltelefoner får indbygget eSIM i selve produktionen, og de bliver derfor uafhængige af et traditionelt fysisk SIM-kort," siger Peter Ditlev Nødbak.

eSIM er et elektronisk SIM-kort, der gør, at du ikke længere behøver at installere et fysisk SIM-kort i fx din mobil. Når SIM-kortet ikke længere er en fysisk størrelse, så slipper du for problemer med vedligeholdelse, tilpasning af størrelse - plus, det bliver langt nemmere at konfigurerer SIM-kortet.

Telenor er sikkerhedsgodkendt til at installere eSIM-platforme

Telenor blev som det første mobilteleselskab i verden sikkerhedsgodkendt til at installere eSIM-platforme, og implementeringen af eSIM-platformen sker sideløbende med udrulningen af IOT-teknologierne, så Telenor er klar med begge dele i løbet af 2018.

Ligesom det er med alt ny teknologi, så sker det ikke fra den ene dag til den anden. Det fysiske SIM-kort, som vi kender fra i dag, forsvinder ikke indenfor den nærmeste fremtid. Både fysiske SIM-kort og eSIM forventes at kunne benyttes så længe, der er behov for det.

Emner

Kategorier


Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og bredbånd. Vi er en del af en global virksomhed, som er et af Nordens største teleselskaber og en af verdens største leverandører af mobiltelefoni. Telenor er repræsenteret i 13 lande, og på verdensplan hjælper vi 208 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1500 medarbejdere, som hver dag yder vores bedste for at gøre det enkelt og nemt for vores kunder at kommunikere. Det er vigtigt for os, at Danmark bliver et førende videnssamfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i den danske teleinfrastruktur. I Danmark er CBB Mobil og Canal Digital også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk. 

Kontakt

Telenors pressetelefon

Telenors pressetelefon

Pressekontakt 25 600 800

Gode forbindelser via mobil og bredbånd

Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Skandinavien og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1000 medarbejdere, har 38 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Telenor A/S

Frederikskaj 8
2450 København SV
CVR: 19433692