Pressemeddelelse -
Telenor: Nyt teleforlig svigter bredbåndskonkurrencen
Telenor hilser dagens brede teleforlig velkommen, og glæder sig over, at man politisk har valgt at forpligte sig på at sikre de bedste rammer for fremtidige investeringer i telesektoren. Men når det kommer til konkrete målsætninger og sikring af konkurrencen på bredbåndsmarkedet, skuffer det nye teleforlig dog.
"Jeg er glad for, at hele Folketinget anerkender, at det fremover er markedet og efterspørgslen, der skal drive udrulningen og investeringerne i nye teknologier. Og det er positivt, at man politisk forpligter sig til at sikre klare og enkle rammer og sænke barrierene for private investeringer. Dét er der et markant behov for i de kommende år, hvor udrulningen af nye teknologier som 5G og IoT får stor betydning for den samfunds- og erhvervsmæssige udvikling. Dét vil kræve store og langsigtede investeringer, og jeg håber meget, at vi også vil se de flotte ord og målsætninger omsat til handling," siger Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark.
Han hæfter sig ved, at hensynet til at sikre udrulning af 5G spiller en markant rolle i politikernes visioner for fremtidens telepolitik: "5G er fremtidens trådløse teknologi, og derfor er det helt rigtigt, når det fremhæves i forliget, at kommunerne har et centralt ansvar for at sikre nem og billig udrulning. Men med det høje fokus på 5G er det bemærkelsesværdigt, hvor få konkrete og forpligtende målsætninger der er for at sikre smidig sagsbehandling og lav masteleje. I forliget savner jeg konkret handling og en beskrivelse af, hvad staten vil gøre, og hvad man f.eks. vil kræve af kommunerne," fortsætter Jesper Hansen.
Men når det kommer til konkurrencen på bredbåndsmarkedet, skuffer det nye teleforlig.
"Det fremgår af forliget, at man vil fremme konkurrencen på telemarkedet, men forliget adresserer ikke det akutte behov for at sikre en langt mere effektiv konkurrence på bredbånd eller mere specifikt markedet for højhastighedsforbindelser. Fiberselskabernes net er stadig stort set lukkede, og TDC´s kabel-net er fortsat ureguleret. Det er et kæmpe problem for fremtidens Digitale Danmark, hvor borgerne i sidste ende vil blive sorteper, hvis konkurrencen udebliver, fordi priser og vilkår uden indblanding fra myndighedernes side kan dikteres af de store lokale bredbåndsmonopoler," uddyber Jesper Hansen.
Han sætter nu sin lid til det brancheforum, der nedsættes med teleforliget.
"Forummet skal primært have fokus på at sikre de rette rammer for udrulning af 5G - og det er rigtigt godt - men jeg har også en forventning om, at man også har fokus på at sikre konkurrencen på markedet for højhastighedsforbindelser," siger Jesper Hansen.
Telenor mener således ikke, at en sund udvikling med effektiv konkurrence på telemarkedet er sikret med dette forlig, og ministeren bør derfor være klar til hurtigt at sikre den nødvendige regulering, hvis det bliver nødvendigt.
Emner
Kategorier
Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og bredbånd. Vi er en del af en global virksomhed, som er et af Nordens største teleselskaber og en af verdens største leverandører af mobiltelefoni. Telenor er repræsenteret i 13 lande, og på verdensplan hjælper vi 208 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1500 medarbejdere, som hver dag yder vores bedste for at gøre det enkelt og nemt for vores kunder at kommunikere. Det er vigtigt for os, at Danmark bliver et førende videnssamfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i den danske teleinfrastruktur. I Danmark er CBB Mobil og Canal Digital også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.