Gå til indhold
Ofre for netsvindel får ikke hjælp til at håndtere digitale krænkelser

Pressemeddelelse -

Ofre for netsvindel får ikke hjælp til at håndtere digitale krænkelser

Mange danskere bliver udsat for svindel på nettet. Alligevel er det et mindretal af ofrene, der opsøger eller modtager hjælp til at håndtere de digitale krænkelser. Dette står i skarp kontrast til tilsvarende sager i den fysiske verden som indbrud, hvor politi og forsikringsselskab næsten altid bliver involveret.

Danskerne er storforbrugere af teknologi. Men den stigende anvendelse af digitale teknologier har også en bagside i mere end én forstand. Det viser en repræsentativ rundspørge foretaget af Norstat for Telenor.

Her svarer hver fjerde, at de har været udsat for én eller flere former for digitale krænkelser. På trods af dette må ofrene oftest selv håndtere de mange problemer, som sagerne medfører. Faktisk er det mere undtagelsen end reglen, at danskerne anmelder sager til myndigheder og forsikring eller søger rådgivning i deres omgangskreds, når skaden er sket.

I samme rundspørge svarer halvdelen eller flere af ofrene nemlig, at de slet ikke har modtaget nogen former for hjælp til at håndtere sagerne om f.eks. uønsket billeddeling eller hacking af profiler på sociale medier.

”Undersøgelsen bekræfter den efterhånden velkendte tendens om, at flere bliver udsat for svindel online. Hvad færre ved er, at rigtig mange ikke får hjælp, når først uheldet er ude, ofte fordi de – som tallene indikerer – slet ikke involverer nogen. Det kan skyldes, at ofrene er pinligt berørte, at det er for besværligt eller, at de ikke ved, hvor de skal gå hen. Sådan bør det naturligvis ikke være,” siger Christian Hoffmann, direktør for privatkunder i Telenor.

Stor forskel på adfærd online og offline

Derudover viser rundspørgen en stor kontrast mellem, hvordan danskerne håndterer svindel online kontra lignende sager i den fysiske verden. For mens hver anden eller flere som nævnt ikke opsøger og modtager support til at tackle digitale krænkelser, tegner der sig et helt andet billede ved indbrud i hjemmet.

Her er det kun fem procent, der står helt uden hjælp, da politi og forsikringsselskab i langt højere grad bliver inddraget i hhv. 89 pct. og 80 pct. af sagerne.

”Det er på mange måder tankevækkende, at vi ved indbrud næsten altid rækker ud til politi og forsikringsselskab. Men når det kommer til digitale krænkelser, så håndterer vi dem i langt mindre grad. Det ser jeg som et klart udtryk for, at danskerne har behov for et sted at henvende sig. Det er også årsagen til, at vi har valgt at forsikre vores kunder mod onlinesvindel, da vi som teleselskab også ønsker at gøre vores til at sikre danskerne et trygt digitalt liv, så de ikke står alene, når uheldet er ude ” siger Christian Hoffmann.

For at imødekomme udfordringen udbyder Telenor en service kaldet NetSikker, som er inkluderet i alle mobilabonnementer til virksomhedens privatkunder. Det sker i samarbejde med HELP Forsikring, der gør det muligt for kunderne at få rådgivning, advokathjælp, økonomisk kompensation mm. i sager om onlinesvindel og digitale krænkelser.

Om undersøgelsen:

  • Undersøgelsen fra 2022 er foretaget af Norstat for Telenor på baggrund af svar fra 1000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.
  • Definition af digitale krænkelser: video-/billeddeling uden samtykke, grov chikane/mobning/trusler online, hacking af e-mail eller profil på sociale medier, afpresning online (fx trusler om deling af private billeder).

Related links

Emner

Kategorier


Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Norden og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1.100 medarbejdere, har 40 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Kontakt

Cecilie Bruun Iversen

Cecilie Bruun Iversen

Pressekontakt Pressechef 25 600 800

Relateret materiale

Gode forbindelser via mobil og bredbånd

Telenor hjælper danskerne med at skabe gode forbindelser via mobil og internet. Vores mål er at skabe sammenhæng i vores kunders digitale liv og i det danske samfund. Derfor investerer vi hvert år massivt i innovation og i udvikling af den danske teleinfrastruktur.

Telenor er Danmarks næststørste teleselskab og en del af Telenor-koncernen, som opererer i hele Skandinavien og i Asien, og på verdensplan hjælper vi 186 millioner kunder med at kommunikere. I Danmark er vi ca. 1000 medarbejdere, har 38 butikker fordelt over hele Danmark og gør hver dag vores yderste for at gøre det nemt for vores kunder at kommunikere og sikre deres forbindelse på både mobil og internet. I Danmark er CBB Mobil også en del af Telenor-familien. Du kan læse mere om os på www.telenor.dk.

Telenor A/S
Frederikskaj 8
2450 København SV
CVR: 19433692